Noord-Syrië: Koerden tussen twee vuren

Er is veel gebeurd in een korte tijd. VS heeft zich teruggetrokken, Turkije is Syrië binnengevallen en de Koerden hebben uit wanhoop hulp gezocht bij Assad en Rusland. Ondertussen zitten de Koerden muurvast. Wat gaat er nu gebeuren?

Op 14 november organiseert Vereniging Montium een lezing waarbij de situatie in Noord-Syrië vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Onze sprekers Joost Jongerden en Joost Hiltermann zullen de situatie bespreken vanuit hun expertise. Joost Jongerden is professor sociologie en zijn onderzoeken focussen zich op de Koerdische regio. Joost Hiltermann is programmadirecteur van de International Crisis Group in Brussel. De avond eindigt met een panel, waarbij Sherin Seyda en Peshmerge Morad zullen aanschuiven. Wil je hier graag bij zijn? Iedereen is welkom, dus meld je aan. De details van de avond en achtergrondinformatie over het onderwerp volgt hieronder.

Wanneer: donderdag 14 november, 19.00 – 22.00u (inloop 19:00-19:15u)
Waar: Leiden University College (naast Den Haag CS)
Anna van Buerenplein 301, 2595 DG Den Haag
Voor wie: iedereen is welkom
Wat: informatieve lezing met diverse sprekers, één columniste en een panel

De situatie in Noord-Syrië
Al een aantal jaren wordt Syrië geassocieerd met oorlog, armoede en crisis. Na de Arabische Lente viel het land langzaam uiteen. Het gebrek aan controle, een land in puin en een grote humanitaire crisis was de perfecte voedingsbodem voor het ontstaan van IS. 

De Syrian Democratic Forces (SDF) dat bestaat uit Koerden, Arabieren, Assyriërs en Yezidi’s, werden de meest betrouwbare bondgenoot van het westen. De Koerdisch gedomineerde SDF waren de boots on the ground tegen IS. De door IS bezette gebieden werden langzamerhand bevrijd. Toen de voormalige IS-hoofdstad Raqqa viel onder leiding van SDF, was daarmee het laatste IS-bolwerk verdwenen. Het gebied werd relatief stabiel en feitelijk autonoom.

8 oktober 2019 spatte alles uiteen. President Trump kondigde het vertrek van de Amerikaanse militairen aan, waarna een reeks van catastrofes volgde. Nog geen 48 uur later begon president Erdogan met ‘Operatie Vredeslente’, waarin hij met tanks, gevechtsvliegtuigen en pantserwagens het noorden van Syrië binnenviel. Het hoofddoel van deze operatie was volgens Turkije het ‘creëren van een veiligheidszone’ van 30 km diep in en 420 km breed, waar de Koerdische militie YPG (Volksbeschermingseenheden) uit zou worden verdreven. YPG is volgens Turkije een tak van de PKK (dat genoteerd staat op de lijst van Foreign Terrorist Organizations). Het is echter geen publiek geheim dat het ‘creëren van een veiligheidszone’ voor Turkije ondergeschikt is aan de strijd tegen de Koerden in Noord-Syrië. De Koerdische gemeenschap ziet de inval van Turkije als een aanval op de Koerden en de Koerdische identiteit en voelen zich in de steek gelaten door de internationale gemeenschap. De internationale gemeenschap reageerde afkeurend op de inval van Turkije, maar daadkrachtige sancties bleven vooralsnog uit.

Hoe komen we in deze situatie terecht en wat gaat er mogelijk nog gebeuren? Onze sprekers zullen op 14 november hun bevindingen hierover delen. 

Een overzicht van onze sprekers:
– Dr. ir. Joost Jongerden is associate professor Sociologie aan de universiteit van Wageningen en project professor aan de universiteit van Kyoto. Zijn onderzoeken focussen zich op de vraag hoe mensen een leefbaar leven creëren en onderhouden onder zeer moeilijke en onzekere omstandigheden. Zijn onderzoeksfocus ligt op Turkije en Koerdistan. Hij zal een analyse maken van de situatie als Koerdistan en Turkije-expert.
– Dr. Joost Hiltermann is directeur Midden-Oosten van de International Crisis Group in Brussel, een organisatie die zich richt op het voorkomen, managen en oplossen van oorlogsconflicten. Hij kan een analyse maken van de situatie als diplomaat en als oorlogexpert.
Peshmerge Morad vluchtte in 2012 uit Syrië  vanwege zijn deelname aan demonstraties aan de Universiteit van Aleppo tegen het bewind van Assad. Hij heeft in 2018 zijn studie Informatica cum laude afgerond en werkt momenteel als software ontwikkelaar. Hij is sinds zijn komst in NL actief binnen verschillende organisaties en platforms zoals Vluchtelingenwerk NL en stichting mediators beyond Borders. Peshmerge werkt ook met filmmakers en journalisten als vertaler.
– Sherin Seyda is filmmaker, programmamaker bij de Balie en jurist. Als programmamaker cinema maakt en modereert zij speciale en veelzijdige programma’s voor de De Balie nadat ze o.a. bij de Verenigde Naties in New York heeft gewerkt. Ook haar roots liggen in het Koerdisch gebied van Noord-Syrië. 

Reserveer je plaats hieronder! 
(In verband met grote animo is maximaal 1 ticket per e-mail toegestaan. Na reservering krijg je een aparte e-mail met een link waarop je een zelf aangegeven bedrag kunt invullen voor de ticket.)

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelman. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets are no longer available