Lezing: Aansprakelijkheid van IS: (on)mogelijk?

Aansprakelijkheid van IS (on)mogelijk1

Het kick-off event van Vereniging Montium stelde een prikkelende en een – nog altijd – actueel thema aan de kaak. Het werd met grote belangstelling bezocht en na dit succes nodigen we graag alle geïnteresseerden van harte uit voor de aankomende lezing van Vereniging Montium. Dit keer in samenwerking met Utrechtse Studievereniging Atlas.

De Yezidi’s zijn een kleine religieuze minderheid in de Koerdische regio in Irak. In de zomer van 2014 werden zij verrast en belaagd door een snelle opmars van de Islamitische Staat (IS). Tienduizenden mensen vluchtten de bergen in, honderden anderen zijn vermoord door strijders van IS. Naar schatting bleven ongeveer 7.000 Yezidi’s achter en werden zij gedwongen zich tot de islam te bekeren. Honderden meisjes en vrouwen zijn door de terreurgroep meegenomen en als bruiden doorverkocht aan IS-strijders. Ivan Simonovic, adjunct-secretaris-generaal voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, heeft zelfs gezegd dat de aanval van IS tegen Yezidi’s in Irak wijst op een poging tot genocide.

Maar wat is genocide, vanuit een wetenschappelijk oogpunt? Is de Islamitische Staat aansprakelijk te stellen op internationaal strafrechtelijk niveau? Wat zouden de gevolgen van deze aansprakelijkheid zijn? Wat is de rol van de staten die IS steunen? Zijn die er en zo ja, wie zijn deze en zijn zij ook aansprakelijk te stellen?

Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen en meer? Kom dan naar de aanstaande lezing op maandag 23 november en neem deel aan het debat!

Aansluitend is er een borrel, dus blijf vooral om onder het genot van een drankje nog het event na te bespreken.
Aansprakelijkheid van IS (on)mogelijk