Lezing: Afrin, een gedwongen strijd of Turkse aanval op Koerden?


Spreker: Frederike Geerdink
Panelleden: Sadet Karabulut, Tayfun Balçik en Peshmerge Morad

Toen de Turkse troepen Afrin bereikten, beschreven de inwoners het als een ‘vloek’ die de stad kon verteren.

De botsingen die de inval in de grensenclave hebben gevolgd, hebben al vele slachtoffers gemaakt waarvan de precieze aantallen nog onduidelijk zijn. Afrin, waarvan de bevolking overwegend Koerdisch is, was tot voor kort een van de stabiele en veilige regio’s in Syrië. Met zeer weinig internationale hulp heeft Afrin zóveel vluchtelingen opgenomen in de afgelopen vijf jaar dat de bevolking is verdubbeld.

De mix van verschillende groeperingen en etniciteiten hadden gehoopt zich te kunnen verbergen in de heuvelachtige bergen van Afrin, maar bevinden zich tussen gevechten van mondiale machten die vastbesloten zijn hun belangen te interesseren in wat er nog over is van het land. Wordt Afrin de nieuwe Kobani?

Met deze lezing willen wij eerst de geschiedenis van Afrin onder de loep nemen, om vervolgens de  huidige situatie in Afrin uit te leggen. Wat voor consequenties heeft de situatie in Afrin voor de betrokken partijen? Wat zijn de voorspellingen voor de toekomst? Op deze avond spreekt o.a. journaliste Frederike Geerdink over deze punten en meer.

Meer info volgt, maar zet dit event alvast in je agenda!

Wanneer: vrijdag 23 februari 19.00 – 22.00.

Waar: Boothzaal Universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht.

Voor wie: iedereen is welkom.

Hoe: tickets hieronder.